Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Χανιώτικα Νέα, Φύλλο 20.12.2011

του Δημήτρη Μαριδάκη

Τράπεζα τροφίμων από τον Σύλλογο "Κύτταρο Χαλέπας"

Παράδειγμα αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης σε οικογένειες των Χανίων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση αποτελεί η τράπεζα τροφίμων που δημιούργησε ο νεοσύστατος Σύλλογος «Κύτταρο Χαλέπας» και η οποία λειτουργεί σε χώρο που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις του το παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά. 
Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν μέσω των σχολείων της γειτονιάς θα μπορούν να λαμβάνουν οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, ενώ, σε δεύτερη φάση, σε συνεργασία με τις Ενορίες της Χαλέπας, θα προσφέρονται και σε άλλα σπίτια που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάταση. 
Όλα ξεκίνησαν από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 9ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων και του 7ου Γυμνασίου που βρίσκονται στη Χαλέπα οι οποίοι, βλέποντας το βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια τράπεζα τροφίμων.
Για τον λόγο αυτό μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και εθελοντές συγκέντρωσαν τρόφιμα, ενώ το ΤΕΙ ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους για παραχώρηση ενός χώρου που θα στεγάση το κοινωνικό παντοπωλείο. 
«Το "Κύτταρο Χαλέπας" είναι ένας νέος Σύλλογος που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών 9ου, 10ου και 11ου και του 7ου Γυμνασίου και σκοπός είναι η ανάπτυξη κοινών δράσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία», ανέφερε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους το μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας» κ. Μανώλης Σαλεβουράκης και πρόσθεσε: 
«Έχουμε μαζέψει περίπου 1.500 κωδικούς και σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς κατ´ αρχήν θα τα διαθέσουμε σε οικογένειες που είναι στα 4 σχολεία. Μακάρι το ποσοστό εκείνων που έχουν ανάγκη να είναι πολύ μικρό αλλά βλέποντας τις εξελίξεις, που ίσως αύριο θα είναι χειρότερες, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι έμπρακτα να δείξουμε ως σχολικές κοινότητες την αλληλεγγύη μας». 
Ο κ. Σαλεβουράκης επεσήμανε ακόμα πέραν από τις οικογένειες μαθητών, σε δεύτερη φάση και σε συνεργασία με τις Ενορίες Ευαγγελίστριας και Αγίου Νικολάου που βρίσκονται στη Χαλέπα, η τράπεζα τροφίμων θα βοηθήσει οικογένειες της γειτονιάς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. 
«Όποιος και να έρθει εδώ η πόρτα δεν θα είναι κλειστή. Δεν μπορούμε να μπούμε σε διάκριση», είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας», ενώ ευχαρίστησε για τη συμβολή του το παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης. 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ
Η διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κα Μαρία Κληματσάκη αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν ώστε να στηριχθούν οικογένειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. 
«Όπου πεινάει ένα παιδί πεινάει και υποφέρει ολόκληρη η οικογένεια. Στο γραφείο μου έρχονται γονείς και καταθέτουν τους προβληματισμούς και τις αμφιβολίες τους για το αύριο και το πώς θα στηρίξουν την οικογένειά τους, που δεν είναι καθόλου εύκολο όταν σε μια οικογένεια ο πατέρας σταματάει να εργάζεται ή η μητέρα διώχθηκε από το ξενοδοχείο κ.λπ. Έτσι ήρθε η πρόταση του κ. Μανώλη Σαλεβουράκη, ενός αξιόλογου ανθρώπου, να βρει έδαφος και εμείς να βοηθήσουμε από τη μεριά μας ώστε να γίνει αυτή η τράπεζα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για να στηρίξουμε τις οικογένειες καθώς θεωρώ ότι το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αργότερα», σημείωσε η κα Κληματσάκη και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε ταυτόχρονα ανταπόκριση και από τη Διοίκηση του ΤΕΙ και από τους γονείς των μαθητών. 
Το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αντώνης Παπαδάκης σημείωσε: «Ευχαριστούμε όλους αυτούς που βοηθάνε και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Καλό θα είναι να μπορούμε να βοηθάμε και να μην χρειαστεί να μας βοηθήσουν άλλοι». 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αντώνης Καφεσάκης περιέγραψε την ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμα για τη δημιουργία της τράπεζας τροφίμων στα παιδιά των σχολείων. 
«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά στα οποία απευθυνθήκαμε μέσω των δασκάλων τους να φέρνουν τα πράγματα για να τα δώσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και σε αναξιοπαθούντες πολίτες. Θέλω επίσης να καλέσω όποια επιχείρηση στα Χανιά μπορεί να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να βοηθήσει φέρνοντας πράγματα είτε ειδοποιώντας μας να πάμε εμείς να τα πάρουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το ΤΕΙ και όλους τους εθελοντές που σηκώθηκαν από τον καναπέ αποτελώντας ένα καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους πολίτες, ώστε να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια». 
Από μέρους του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης ο καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος Γιώργος Σταυρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες.  
«Θέλουμε να συγχαρούμε τους ανθρώπους που ξεκίνησαν και υλοποίησαν την ιδέα του κοινωνικού παντοπωλείου που γίνεται πραγματικότητα στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης. Το ΤΕΙ ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα έχει υποχρέωση να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, να ανοίγει δρόμους και ταυτόχρονα να υποστηρίζει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών του Ιδρύματος ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της ομάδας του Συλλόγου "Κύτταρο" και με χαρά μας φιλοξενούμε αλλά και θα υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τις δραστηριότητες του Κυττάρου». 
Στο ΤΕΙ
Να σημειώσουμε ότι η τράπεζα τροφίμων που δημιούργησε ο Σύλλογος «Κύτταρο Χαλέπας» στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης επί της οδού Ρωμανού στη Χαλέπα και λειτουργεί καθημερινά 8.30 - 10 π.μ. και 6 - 8 μ.μ. με τη συνδρομή εθελοντών - γονέων και εκπαιδευτικών των μαθητών των σχολείων της περιοχής.