Σχετικά με το Κύτταρο Χαλέπας

ΤΙ ΕΣΤΙ << ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ >>  

Όσοι ασχολούνται με τους Συλλόγους Γονέων γνωρίζουν ότι οι δράσεις που αναπτύσσουν συνήθως υποφέρουν από μία αδυναμία: τη μικρή συμμετοχή. 
Το Μάιο του 2011, μια ομάδα ανθρώπων, όλοι τους μέλη Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Χαλέπας είχαν μια απλή ιδέα: Αν οι σύλλογοι ένωναν τις δυνάμεις τους τότε θα μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητες ,ανέφικτες για κάθε σχολείο ξεχωριστά
Αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί ένας σύλλογος στον οποίο θα συμμετέχει κάθε σχολείο της Χαλέπας, με σκοπό την προώθηση αθλητικών, πολιτιστικών αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Για τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες συστάθηκε μία 9μελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από 2 εκπροσώπους κάθε συλλόγου γονέων των σχολείων της Χαλέπας (9ο, 10ο,11ο Δημοτικά και 7ο Γυμνάσιο) και μία εκπαιδευτικό. 
Η Διοικούσα Επιτροπή στρώθηκε στη δουλειά μέσα στο καλοκαίρι. Η ονομασία «Κύτταρο Χαλέπας» άρεσε από τη αρχή σε όλους. Η σύνταξη του Καταστατικού έγινε με πολύ προσοχή, προσπαθώντας να αποφευχθούν οι κακοτοπιές, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους κατοίκους της Χαλέπας. Ταυτόχρονα τέθηκε και ο πρώτος μεγάλος στόχος: η ανάπτυξη χαμηλού κόστους απογευματινών αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στους χώρους των σχολείων. 
Με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, η ιδέα του «Κυττάρου» έκανε και επίσημα την εμφάνισή της και αμέσως αγκαλιάσθηκε και στηρίχθηκε από τους Διευθυντές και τους δασκάλους των τεσσάρων σχολείων. Εθελοντές γραφίστες δημιούργησαν το λογότυπό μας. Οργανώθηκε εκδρομή γνωριμίας στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης με συμμετοχή 250 ατόμων. Λίγες ημέρες μετά υπήρξε πρωτοβουλία εθελοντικής αιμοδοσίας στο Δ.Σ 11ο και μέσα στον Οκτώβριο λειτούργησε κοινή Σχολή Γονέων στο 10ο. Δ,Σ,Χανίων 
Στο τέλος Οκτωβρίου επετεύχθη ο πρώτος μεγάλος στόχος: Ξεκίνησαν οι απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία. Περίπου 150 παιδιά και γονείς άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα διαφόρων αθλημάτων, σκακιού, εικαστικών, χορού και ξένων γλωσσών ενώ από το Φεβρουάριο άρχισαν να λειτουργούν και τρία τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. 
Την ίδια εποχή η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα. Η ιδέα της συλλογής τροφίμων και διάθεσής τους στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας ήταν περίπου νομοτελειακό ότι θα εμφανιζόταν στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής. 
Η διοίκηση του ΤΕΙ πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του «Κυττάρου Χαλέπας» προσφέροντας μία μεγάλη αίθουσα. Δεκάδες εθελοντές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δήλωσαν παρόντες. Οργανώθηκε η τακτική συλλογή τροφίμων από κάθε τάξη των σχολείων της Χαλέπας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε στήριξη από τις τοπικές επιχειρήσεις, τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο,τις ενορίες, τους Χαλεπιανούς και τους απλούς συμπολίτες μας . Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης Χαλέπας ήταν πραγματικότητα και πλέον στηρίζει περίπου 350 οικογένειες. 
Κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη συγκέντρωση των εμπνευστών του «Κυττάρου Χαλέπας». Όλοι οι άνθρωποι που το υποστήριξαν, συνεχίζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό να το στηρίζουν, ψάχνοντας συνεχώς για νέες ιδέες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στα σχολεία μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας