Οι δραστηριότητες μας


  • Σύνεδροι του «Ευρωαραβικού Διαλόγου» γνώρισαν την αλληλεγγύη (Δημοσίευμα Χανιώτικα Νέα, 10/3/2016)
  Τις δραστηριότητες του «Κυττάρου Χαλέπας» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στο συνέδριο της ΟΑΚ. Οι αντιπρόσωποι βρέθηκαν στη Χαλέπα το βράδυ της Πέμπτης και επισκέφθηκαν αρχικά το Σπίτι του Βενιζέλου και στη συνέχεια τις δομές του «Κυττάρου Χαλέπας». Μάλιστα επέδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον με τα ερωτήματα τους τόσο τις δράσεις που αναπτύσσει η συλλογικότητα στον κοινωνικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα.


  Αρχικά στο κοινωνικό παντοπωλείο του «Κυττάρου» τα μέλη της Αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν από τον Νεκτάριο Πατζάκη που τους ενημέρωσε για τους στόχους του κοινωνικού παντοπωλείου και τις υπηρεσίες που πρόσφερει. Οι ξένοι αντιπρόσωποι ρώτησαν για τα κριτήρια με τα όποια δίνεται η βοήθεια, για το ποία είναι η αναλογία ντόπιων και αλλοδαπών που λαμβάνουν βοήθεια (75% ντόπιοι-25% αλλοδαποί ήταν η απάντηση), ενώ έδειξαν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός πως όλοι οι μετέχοντες στο «Κύτταρο» είναι εθελοντές, δεν έχουν οικονομικές απολαβές και στηρίζονται στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, των σχολείων.
  Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στην προσφορά του «Κυττάρου» σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού με δεκάδες εκδηλώσεις τα 5 χρόνια της λειτουργίας του (συναυλίες, εκδρομές, αγώνες κα.)
  «Στόχος μας είναι να κλείσει το κοινωνικό παντοπωλείο μια μέρα» είπε ο κ. Πατζάκης και όταν οι ξένοι αντιπρόσωποι ρώτησαν γιατί η απάντηση ήταν πως «τότε αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία φτωχή οικογένεια που να έχει ανάγκη βοήθεια».
  Στη συνέχεια η Αντιπροσωπεία μεταφέρθηκε στο 10ο Δ.Σ. όπου έγινε δεκτή από την διευθύντρια κ. Μαρία Κληματσάκη και άλλα μέλη του Δ.Σ. του «Κυττάρου». Η Άννα Τζίβη παρουσίασε με βίντεο ένα μέρος των δράσεων της συλλογικότητας, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα και δόθηκαν δώρα τοπικά προϊόντα.

  • Χανιώτες μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλευρό των προσφύγων (Δημοσίευμα Χανιώτικα Νέα, 7/12/2015)

   Με το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς αλλά και τα χαμόγελα που φέρνει η αλληλεγγύη ήρθαν αντιμέτωποι μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα Χανιά που συμμετείχαν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του «Κυττάρου Χαλέπας» προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα Αττικής.

   Οι εμπειρίες που αποκόμισαν μαθητές και συνοδοί καθηγητές που συμμετείχαν στην αποστολή και ένα βίντεο που τραβήχτηκε από το ταξίδι, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης (πλατεία Ευαγγελίστριας στη Χαλέπα).

   Στην αποστολή συμμετείχαν ένας εκπαιδευτικός και ένας μαθητής από το 9ο, 10ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο, δύο μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Χανίων και ένα μέλος του Δ.Σ. του «Κυττάρου Χαλέπας». Η αποστολή από τα Χανιά βρέθηκε στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα Αττικής το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ενώ όπως τόνισαν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της εκδήλωσης της Τετάρτης, μέρος των ναύλων κάλυψε η ΑΝΕΚ και τη μεταφορά και συσκευασία των συγκεντρωμένων ειδών ανέλαβαν οι μεταφορικές KMFκαι Ζανιδάκης. Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε από προσφορές Χανιωτών και μεταφέρθηκε στους πρόσφυγες ήταν είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμός και 1.126 ευρώ με τα οποία αγοράστηκαν βασικά αγαθά τα οποία συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε 3 παλέτες.

   «Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και τους μαθητές των σχολείων της Χαλέπας και στη συνέχεια να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και στους πολίτες των Χανίων γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς το πρόβλημα των προσφύγων», επεσήμανε η δασκάλα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ελένη Βορεινάκη. Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί στον Ελαιώνα είναι πολύ δύσκολη παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την Πολιτεία αλλά και τους εθελοντές. «Οι άνθρωποι εκεί προσπαθούν να οργανώσουν έναν χώρο από τον Αύγουστο, εξασφαλίζοντας ηλεκτροδότηση, θέρμανση, στέγη, ιατρική φροντίδα, συσσίτια από το Ναυτικό και από εθελοντές. Είδαμε πολύ αγάπη από τον κόσμο και πολύ μεγάλη προσφορά, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες», σημείωσε η κα Βορεινάκη και πρόσθεσε ότι στον Ελαιώνα διαρκώς καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες, ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του κλεισίματος των συνόρων.

   Ο μαθητής Οδυσσέας Σαρίδης από το 7ο Γυμνάσιο Χανίων που συμμετείχε στην αποστολή
    δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εμπειρία που έζησε βρισκόμενος κοντά στους πρόσφυγες από τη Συρία. «Πιστεύω ότι βοηθήσαμε τους ανθρώπους προσφέροντας βασικά είδη ανάγκης», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς τι τον παρακίνησε να συμμετέχει στην αποστολή απάντησε: «Ότι θα κάνω κάτι καλό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ήταν κάτι δεν θα το μετανιώσω ποτέ και αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ξαναπάω όπου χρειαστεί».

   Αντίστοιχα ο μαθητής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χρήστος Κασαπάκης στάθηκε στην ηθική ικανοποίηση που προσφέρει μια χειρονομία αλληλεγγύης. «Νιώθω ότι βοηθήσαμε ανθρώπους και αισθάνομαι χαρά που το κάναμε», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι δεν θα ξεχάσει τις εικόνες των μικρών προσφυγόπουλων που ξεχνώντας τον πόλεμο που βίωσαν στην πατρίδα τους μπορούσαν να γελούν και να παίζουν ξανά.
    Το κοντράστ συναισθημάτων που βιώνουν οι πρόσφυγες χαράχτηκε στη μνήμη της μαθήτριας του 11ου Δημοτικού Σχολείου Νεφέλης Χασαπάκη: «Θυμάμαι την αγωνία στα πρόσωπα των ανθρώπων που ήταν έξω από την καγκελόπορτα και περίμεναν να μπουν μέσα. Κι από την άλλη, οι άνθρωποι που ήταν μέσα έδειχναν χαρούμενοι». Η μικρή Νεφέλη ανέφερε ακόμα ότι τα παιδιά από τα Χανιά είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μερικές στιγμές παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς με τα προσφυγόπουλα από τη Συρία.

   • Διάλογος για την περιοχή της Χαλέπας (Δημοσίευμα Χανιώτικα Νέα, 27/4/2015)

   Προτάσεις για τους ελεύθερους χώρους, το κυκλοφοριακό, τα αναξιοποίητα διατηρητέα δημοτικά κτήρια, την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη της περιοχής της Χαλέπας, κατέθεσαν οι κάτοικοι προς τη Δημοτική Αρχή Χανίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το “Κύτταρο Χαλέπας” το απόγευμα του Σαββάτου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος άκουσε προσεκτικά μέχρι το τέλος όσα ζητήματα – προτάσεις διατυπώθηκαν και συνομίλησε με τους κατοίκους, ενώ συμμετείχαν και οι επικεφαλής – εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

   1
   Οι προτάσεις για τη γειτονιά της Χαλέπας, που παρουσιάσθηκαν, είχαν ως βασικούς άξονες:τη διατήρηση του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, την ενίσχυση του χαρακτήρα της γειτονιάς, το φυσικό περιβάλλον της Χαλέπας, την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


   Συγκεκριμένα οι προτάσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων: ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε το Τ.Ε.Ε. και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων για ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού συνόλου της Χαλέπας, ώστε να κηρυχθεί το ιστορικό κέντρο “Προστατευόμενο Παραδοσιακό Αρχιτεκτονικό Σύνολο”, κήρυξη στην περιοχή 108 κτηρίων ως διατηρητέα, ανακατασκευή και λειτουργία της βίλας Σβαρτς, αρμοδιότητας της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., οργάνωση της κίνησης πεζών, οχημάτων επισκεπτών, κατοίκων καθώς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Οικίας και Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος”, ο Κήπος της Αγ. Μαγδαληνής και η δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή των Ταμπακαριών, θα αποτελέσουν πόλο έλξης που αναμένεται άμεσα να φέρει σημαντικό φόρτο επισκεπτών στην περιοχή.

   Επίσης να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ο δημοτικός χώρος έκτασης 12 στρ. και με χαρακτηρισμό ως αθλητικό κέντρο από το σχέδιο πόλης, που σήμερα εκκρεμεί η απαλλοτρίωση τμήματος 1,5 στρ., προκειμένου μελλοντικά να προγραμματιστεί η μελέτη της χρήσης και της λειτουργίας του κ.ά. Ακόμη να αποδοθεί δημοτικός χώρος έκτασης 1,6 στρ. στο τέρμα της οδού Προφήτη Ηλία (απέναντι από Πρόβα), που είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος, για τη δημιουργία ανοικτού αθλητικού πάρκου με ήπιες παρεμβάσεις.   Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

   Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εξήρε την πρωτοβουλία του “Κυττάρου Χαλέπας” καθώς τέτοιες δράσεις μπορούν να αποτελέσουν, όπως υπογράμμισε, «συμμάχους μιας Δημοτικής Αρχής που έχει “ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια της”. Δεν λέω ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, όμως είναι πολύ χρήσιμη αυτή η επαφή και ο διάλογος επί συγκεκριμένων προτάσεων. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τις ανάγκες της περιοχής. Καμία Δημοτική Αρχή, καμία εξουσία δεν πρόκειται να αποδώσει χωρίς ενεργούς πολίτες και χωρίς έλεγχο». Αναλυτικότερα, απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε τα εξής:

   • Για τον χώρο των 12 στρ. πίσω από την Ευαγγελίστρια, που στο μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στον Δήμο Χανίων, εκτός από 1,5 στρ. το οποίο δεν έχει ακόμη απαλλοτριωθεί, ανέφερε πως «το ποσό της απαλλοτρίωσης είναι σημαντικό και αυτή τη στιγμή ο Δήμος Χανίων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το απαλλοτριώσει. Διότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μετέφερε χρήματα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από τις απαλλοτριώσεις και τα ξόδεψε σε άλλους είδους χρήσεις. Αυτά τα 2,5 εκατ. ευρώ πρέπει τώρα να τα επιστρέψει -από αυτά που δεν έχει- η νέα Δημοτική Αρχή Χανίων στον λογαριασμό για τον οποίο προορίζονται». Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο Δήμος Χανίων μπορεί πληρώσει στους ιδιοκτήτες τα υπερκείμενα, τα οποία έχουν ελιές και πρόκειται να δώσουμε γι’ αυτό τον σκοπό ένα μικρό ποσό περίπου 30.000 ευρώ από τον στενό προϋπολογισμό του Δήμου. Ετσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια, με μια χαμηλού κόστους κατασκευή, να δώσουμε αυτόν τον χώρο στην κοινωνία της Χαλέπας για χρήσεις ήπιας άθλησης και αναψυχής».

   • Για τα διατηρητέα ευθύνης της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. του Δήμου Χανίων, όπως η βίλα Σβαρτς και η βίλα Πωλογιώργη, τόνισε ότι «δεν προβλέπονται κονδύλια για ανακαίνιση διατηρητέων κτηρίων. Αυτά τα κονδύλια προβλέπονταν στα προηγούμενα χρηματοδοτικά πακέτα επιδοτήσεων της Ε.Ε., τα οποία δεν υπάρχουν πια. Αναζητούμε όμως κάποια χρήση, η οποία θα μπορούσε να “δέσει” με την ανάδειξη αυτών των πολύ σημαντικών διατηρητέων».

   • Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στη Χαλέπα υπενθύμισε πως «ο Δήμος Χανίων κινείται βάσει των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, έχουν γίνει ενέργειες για τη σύσταση επιτροπής και προχωράμε σε έλεγχο για την επικινδυνότητα εκπομπής των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τήρησης των απαιτούμενων αποστάσεων από ευαίσθητους χώρους, όπως σχολεία, γηροκομεία, σε όλη την επικράτεια του Δήμου Χανίων».

   • Σχετικά με τους χώρους στάθμευσης στη Χαλέπα παραδέχθηκε ότι «το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα γίνει η αιτία που πάρα πολύς κόσμος πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή της Χαλέπας. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία να προβλέπει αυτήν την κίνηση πεζών, επισκεπτών και οχημάτων προς το Μουσείο. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, υπάρχουν δυσκολίες που πρόκειται να δημιουργηθούν και θα προσπαθήσουμε με τα μέσα τα οποία διαθέτουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

   • Για τον δημοτικό χώρο έκτασης 1,6 στρ. στο τέρμα της οδού Προφήτη Ηλία (απέναντι από Πρόβα), που είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος, επεσήμανε πως «στο πακέτο των δέκα νέων σχολικών κτηρίων, τα οποία έχουμε προτείνει προς υλοποίηση στον υπουργό κ. Σταθάκη, περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέων Νηπιαγωγείων σε οικόπεδο, το οποίο έχει απαλλοτριωθεί πρόσφατα από τον Δήμο Χανίων. Είναι μια έκταση 6 στρεμμάτων στην περιοχή της “Νεράιδας”. Υπάρχει επίσης άλλο ένα μικρό οικόπεδο 1,6 στρ. στην ίδια περιοχή, το οποίο προτείνεται από τους κατοίκους να αξιοποιηθεί ως χώρος ήπιας άθλησης και εξετάζεται ο τρόπος χρήσης του».

   Να σημειωθεί πως το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλεξανδράκης, η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. κα Κωτσάκη, ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Χανίων κ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Βαρουδάκης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων κα Αθανασάκη κ.ά. Πάντως, παρά την αξιέπαινη πρωτοβουλία του “Κυττάρου”, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, η συμμετοχή των κατοίκων της Χαλέπας δεν ήταν η αναμενόμενη.

   Read more: http://www.haniotika-nea.gr/dialogos-gia-tin-periochi-tis-chalepas/#ixzz3YaIjSDKg 
   Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 

   • Τρία χρόνια προσφοράς (Δημοσίευμα Χανιώτικα Νέα, 15/12/2014)

   Τρία χρόνια προσφοράς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο κλείνει φέτος το “Κύτταρο” Χαλέπας που στηρίζει 120 άπορες οικογένειες (450 μέλη) από τις οποίες το 70% είναι Ελληνες. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λειτουργίας έχουν εξυπηρετηθεί 1.756 άτομα και έχουν προσφερθεί 150.000 τεμάχια προϊόντων. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από πενήντα εθελοντές. Σήμερα το “Κύτταρο” συνεχίζει το σημαντικό έργο του και γιορτάζει τα τρία χρόνια λειτουργίας του με μία σειρά εκδηλώσεων, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τις ανάγκες του Παντοπωλείου Χαλέπας. Ηταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2011, όταν το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης Χαλέπας έγινε πραγματικότητα από μία ομάδα ανθρώπων, όλοι τους μέλη Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Χαλέπας (9ο, 10ο, 11ο Δημοτικά και 7ο Γυμνάσιο) που ένωσαν τις δυνάμεις τους λαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως η συλλογή τροφίμων και διάθεσής τους σε οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα σε μία εποχή που η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους πιο αδύναμους.

   Αρωγός η διοίκηση του Τ.Ε.Ι. που πρόθυμα πρόσφερε μία αίθουσα στον χώρο του, ενώ δεκάδες εθελοντές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δήλωσαν παρόντες. Αφού οργανώθηκε η τακτική συλλογή τροφίμων από κάθε τάξη των σχολείων της Χαλέπας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε στήριξη από τις τοπικές επιχειρήσεις, τις Ενορίες, τους Χαλεπιανούς και τους απλούς πολίτες. «Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουμε προσφέρει 150.000 τεμάχια προϊόντων σε συμπολίτες μας. Σήμερα το “Κύτταρο” στηρίζει 120 οικογένειες, δηλαδή περίπου 450 άτομα, που κάθε 15 μέρες λαμβάνουν από το Παντοπωλείο 23 τεμάχια προϊόντων. Το 70% είναι Ελληνες, μακροχρόνια άνεργοι, που είχαν πληγεί τον πρώτο καιρό της κρίσης και σήμερα συνεχίζουν να χρειάζονται βοήθεια», ανέφερε ο πρόεδρος του “Κυττάρου” Μανώλης Σαλεβουράκης.


   ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

   Οι ανάγκες από χρόνο σε χρόνο αυξάνονται, όπως μας λέει ο κ. Σαλεβουράκης και παρόλο που υπάρχουν συνεχή αιτήματα για βοήθεια, από τις 505 οικογένειες που έχουν προσφύγει στο “Κύτταρο” δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν παρά μόνο οι 120, διότι το απόθεμα των προϊόντων δεν επαρκεί. «Εάν είχαμε παραπάνω προσφορές από τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και άλλους φορείς, θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε, αλλά η προσφορά των ειδών δεν είναι αρκετή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Εθελοντές για να λειτουργήσουν το Παντοπωλείο υπάρχουν, κανέναν δεν επιβαρύνουμε ούτε δημοτικό ούτε κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία σήμερα ότι το Παντοπωλείο θα είναι ανοικτό από τη Δευτέρα και το πρωί και το απόγευμα και όσοι συμπολίτες μας θέλουν να έρθουν να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ώστε να εντάξουμε περισσότερες οικογένειες σε αυτήν την πρωτοβουλία». «Είναι μεγάλο το έργο που προσφέρει το “Κύτταρο” γιατί στηρίζει ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο όπως εγώ. Μετά από είκοσι πέντε χρόνια εργασίας στον κλάδο του επίπλου βρέθηκα στον δρόμο. Βρισκόμαστε στο ενοίκιο και με ένα παιδί όλα είναι πιο δύσκολα», μας λέει ο Γιάννης, που δίπλα του είναι το επτάχρονο κοριτσάκι του και είναι άνεργος οικογενειάρχης, ο οποίος εξυπηρετείται από το Παντοπωλείο του “Κυττάρου”.

   “ΜΑΘΗΜΑΤΑ” ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

   Τη λειτουργία του “Κυττάρου” στηρίζουν ενεργά με τις δράσεις τους πολλοί μαθητές από σχολεία της περιοχής ως εθελοντές. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια το “Κύτταρο” έχει διοργανώσει περίπου τριάντα εκδηλώσεις. «Ως εκπαιδευτικός σε σχολείο της Χαλέπας νιώθω πως κάνω άλλο ένα μαθημα: αυτό της αλληλεγγύης και της αποδοχής. Γιατί παίρνουμε τέτοια μηνύματα που μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε. Εάν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των μαθητών, κατά συνέπεια και των γονέων, πιστεύω ότι κάτι καλύτερο θα καταφέρουμε. Τα μηνύματα είναι τόσο δυνατά που εμένα και ως άνθρωπο με βοηθούν πολύ, για παράδειγμα έρχεται γονέας και μου λέει πως το παιδί του στη γιορτή του ζήτησε από τους φίλους του αντί για δώρα να φέρουν τρόφιμα για να γεμίσουν τα ράφια του Παντοπωλείου ή τα παιδιά πάνε για κάλαντα και φέρνουν τα έσοδα από τα κάλαντα στο Παντοπωλείο για να πάρουμε τρόφιμα. Αυτά είναι μαθήματα ζωής», ανέφερε η Μαρία Κληματσάκη, μέλος του “Κυττάρου”. Για τις γιορτές των Χριστουγέννων το “Κύτταρο”, στο πλαίσιο των δράσεών του, διοργανώνει βραδιά κλασικής μουσικής την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ., στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Παντοπωλείου του “Κυττάρου”. Επίσης, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερο μπαζάρ σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.   ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ


   Παράλληλα το “Κύτταρο”, σε συνεργασία με εκπαιδευτικό αγγλικής φιλολογίας, πραγματοποιεί εδώ και δύο χρόνια μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αγγλικών για παιδιά. Το τμήμα αριθμεί σήμερα 12 μαθητές και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 5.30 – 6.30 μ.μ. «Κάποια παιδιά, παρόλο που κάνουν αγγλικά στο σχολείο, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγγλικά σε φροντιστήριο και επειδή αυτή είναι μία νοοτροπία που είναι πολύ βαθιά ριζωμένη, δηλαδή πως όποιος δεν κάνει μαθήματα ενισχυτικά, δεν θα μάθει, σκέφτηκα να βοηθήσω τους μαθητές για να μη νιώθουν αδύναμοι και να μην μένουν πίσω στο μάθημα», ανέφερε η Δέσποινα, εκπαιδευτικός αγγλικής φιλολογίας. «Υπάρχει ευαισθητοποίηση από τον κόσμο όσον αφορά την αλληλεγγύη και αυτό είναι σημαντικό. Είναι κάτι που το βλέπουμε από κουτιά ενίσχυσης που έχουμε τοποθετήσει σε σούπερ μάρκετ, αλλά και από προσφορές του κόσμου, τοπικών επιχειρήσεων κάθε μήνα. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια οι πολίτες έχουν αναγνωρίσει το έργο που κάνουμε. Επειδή όμως οι ανάγκες του κόσμου, όσο βαθαίνει η κρίση, αυξάνονται, θα θέλαμε λίγο περισσότερο τη στήριξη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, ειδικά τούτες τις γιορτινές ημέρες», επεσήμανε ο Αντώνης Καφεσάκης, αντιπρόεδρος του “Κυττάρου” Χαλέπας.

   • ZUMBATHON® CHARITY EVENT, 14/4/2013   • 2ο κυνήγι θησαυρού στη Χαλέπα, 31/3/2013

   • Εκδρομή στο Ελαφονήσι, 30/9/2012

   • Συναυλία Αλληλεγγύης, παρέα με την Οκτάβα, 9/9/2012

   • 1ο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ, Γαλλική Σχολή, 11-12/8/2012   • Διοργάνωση εκδρομής σε Κωνσταντινούπολη, Βόσπορο και Πριγκηπόνησα, 3-11/8/2012
   • Ομιλία ιατρού κ. Μπουζάκη Ηλία, γαστρεντερολόγου με θέμα "Πολύποδες, καρκίνος, παλινδρόμηση, σπαστική κολίτιδα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για συνήθης παθήσεις πεπτικού", Ενοριακό πνευματικό κέντρο  Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Χαλέπας   • Εκδήλωση "Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο"
   • Μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ», η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων , το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας/ ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε./ Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 στην μεγάλη αίθουσα προβολών του πολυχώρου MEGA PLACE.


    Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μαζί με εξειδικευμένους Αξιωματικούς.
    Στην εκδήλωση έγινε και ενημέρωση για τους τελειόφοιτους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Χαλέπας από την κ. Αντωνία Μπαουράκη, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Χανίων.
    Αναμνηστικά δώρα και έπαινοι απονεμήθηκαν στους απόφοιτους μαθητές του 9ου, 10ου, 11ου Δημοτικού Σχολείου από τα μέλη και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων, κ. Μιχάλη Κοτζαμιχάλη.

   • Κάτι τρέχει στη... Χαλέπα
   Κυριακή 13 Μαΐου 2012, ώρα 11.30 το πρωΐ στην Πλατεία Ευαγγελίστριας. Ελάτε με τα παιδιά σας ή μόνοι σας και γνωρίστε σημαντικά μνημεία της Χαλέπας (συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων).
   • Πρωτομαγιά στην Χαλέπα 2012
   1η του Μάη "Μείναμε Χαλέπα". Με επιτυχία οργανώθηκε η πρωτομαγιάτικη γιορτή στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής. Με τη φροντίδα του Κύτταρου, 250 και πλέον άτομα πέρασαν μια υπέροχη μέρα με μουσική, χορό και πολύ κέφι. Ευχόμαστε να είμαστε και του χρόνου όλοι εκεί.
   • Κυνήγι θησαυρού στη Χαλέπα, 1 Απρίλη 2012
   • Ποδόσφαιρο μικροί vs μεγάλοι, Άγιοι Απόστολοι, 31 Μάρτη 2012
   • Κυνήγι θησαυρού στη Χαλέπα, 1 Απρίλη 2012
   Ο Σύλλογος «Κύτταρο Χαλέπας» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 9ου-10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Χανίων σας καλούν να αναστατώσουμε όλοι μαζί τη Χαλέπα σε ένα διασκεδαστικό Κυνήγι Θησαυρού για παιδιά Δημοτικού. 
   Περάστε όλες τις δοκιμασίες που θα σας βάλουμε πριν βρείτε τον καλά κρυμμένο θησαυρό! 
   Το κυνήγι μας θα γίνει την Κυριακή 1 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στους χώρους του 9ου Δημοτικού, του κήπου της Αγ. Μαγδαληνής και της πλατείας απέναντι από το σπίτι του Βενιζέλου, με την απαραίτητη φυσικά διακοπή της κυκλοφορίας από την Τροχαία Χανίων.
   • Ίδρυση τράπεζας τροφίμων, 19 Δεκέμβρη 2011

   Τράπεζα τροφίμων ίδρυσαν στα Χανιά τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Κύτταρο». Η τράπεζα φιλοξενείται σε χώρο που παραχώρησε το παράρτημα Χανίων των ΤΕΙ Κρήτης.
   Πρόκειται για σημαντική και παράλληλα πρωτότυπη πρωτοβουλία, που ανέλαβαν από κοινού οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των τριών δημοτικών σχολείων και του γυμνασίου Χαλέπας στα Χανιά. Οι σύλλογοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ιδρύσουν έναν ενιαίο πολιτιστικό σύλλογο, το «Κύτταρο», και μέσα από αυτόν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τράπεζα τροφίμων.
   Όπως δήλωσε το μέλος της προσωρινής διοίκησης του πολιτιστικού συλλόγου, Μανώλης Σαλεβουράκης, «έχουμε συγκεντρώσει περίπου 1500 κωδικούς τροφίμων. Σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς θα τα διαθέσουμε σε οικογένειες από τα 4 σχολεία».
   Σε περίπτωση που υπάρξουν στην τράπεζα περισσεύματα τροφίμων, αυτά θα δίνονται σε συνεργασία με τις δύο ενορίες της περιοχής σε πολίτες από τη Χαλέπα, ενώ αν και πάλι υπάρχει περίσσευμα η τράπεζα τροφίμων θα δίνει τρόφιμα και σε άλλους πολίτες.
   Η τράπεζα θα λειτουργεί καθημερινά 08.30-10.00 και 18.00-20.00 με τη βοήθεια 50 εθελοντών γονέων των σχολείων της περιοχής.
   Η διευθύντρια του 12ου δημοτικού σχολείου, Μαρία Κλιματσάκη, καθημερινά γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων από γονείς που δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν, ακόμα και στα απολύτως απαραίτητα. «Όπου πεινάει ένα παιδί, πεινάει και υποφέρει όλη η οικογένεια», δηλώνει χαρακτηριστικά.
   Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος Χανίων των ΤΕΙ Κρήτης, Γιώργος Σταυρουλάκης, τονίζει πως το ΤΕΙ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των φορέων της περιοχής με την παραχώρηση του χώρου. «Ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει υποχρέωση να ανοίγει δρόμους μέσα στην κοινωνία και να υποστηρίζει κάθε σωστή κοινωνική δραστηριότητα», σημειώνει.
   • Προβολή ταινίας "Τα παιδιά του παραδείσου", 11 Δεκέμβρη 2011


   • Παιδική παχυσαρκία: πρόληψη και αντιμετώπιση, εκδήλωση 23 Νοέμβρη 2011
   Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος «Κύτταρο Χαλέπας», σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 9ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Χανίων και του 7ου Γυμνασίου Χανίων, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Παιδική Παχυσαρκία πρόληψη και αντιμετώπιση».
   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Ομιλητές θα είναι η Χαρά Γαλανάκη, Παιδίατρος – Νεογνολόγος και ο Αντώνης Κατεχαράκης, Διατροφολόγος.
   Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

   • Ημέρα αιμοδοσίας για το Νοσοκομείο Χανίων, 5 Οκτώβρη 2011


   • Εκδρομή στο φαράγγι της Αγ. Ειρήνης, Σούγια, 25 Σεπτέμβρη 2011