Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Χανιώτικα Νέα, Φύλλο 06.02.2012

του Γιώργου Γεωργακάκη


Τριακόσιες οικογένειες, 250 Ελλήνων και 50 αλλοδαπών, με συνολικό αριθμό ανθρώπων άνω των 1.300, εξυπηρετεί σήμερα το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης, που έχει δημιουργήσει -από τον περασμένο Δεκέμβριο- το Κύτταρο Χαλέπας, σε χώρο τον οποίο παραχώρησε στις εγκαταστάσεις του το Παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης.
Ωστόσο, οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και κατά συνέπεια απαιτείται η συγκέντρωση όλων και περισσότερων ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, μέλη του Κυττάρου Χαλέπας, εθελοντές και μαθητές από τα 9ο, 10ο, 11ο Δημοτικά Σχολεία και από το 7ο Γυμνάσιο επισκέφθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου σούπερ μάρκετ (Αριάδνη, ΙΝΚΑ, Χαλκιαδάκης) προκειμένου να παρακινήσουν τους πολίτες που έκαναν τα ψώνια τους να στηρίξουν το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης, τοποθετώντας ό,τι και όσα προϊόντα επιθυμούσαν σε ειδικά καλάθια που είχαν τοποθετήσει στους συγκεκριμένους χώρους.
«Το αποτέλεσμα μας πείθει ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Γι’ αυτό σας ζητάμε ευγενικά να αφήσετε στο κιβώτιο ενίσχυσης του Συλλόγου μας, που βρίσκεται εσωτερικά του καταστήματος, ό,τι προτάσσει η ψυχή σας. Η συμπόρευση, η αλληλεγγύη και η ευαισθησία όλων μας συμβάλλει στη συνέχιση της λειτουργίας του Παντοπωλείου», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε χαρτιά τα οποία εθελοντές και μαθητές μοίραζαν σε όσους έκαναν τα ψώνια τους.


Υπενθυμίζεται ότι το Κύτταρο Χαλέπας δημιούργησαν, πριν από επτά περίπου μήνες, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων προαναφερόμενων σχολείων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Αντώνης Καφεσάκης επεσήμανε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ότι «ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τρόφιμα από κάθε σχολείο. Μία φορά τον μήνα κάθε μαθητής να φέρνει ένα προϊόν. Παράλληλα, προσπαθούσαμε να απευθυνθούμε σε επιχειρήσεις, οι οποίες μας βοήθησαν. Αυτή τη στιγμή έχει μάθει ο κόσμος γι’ αυτήν την προσπάθεια και από μόνος του έρχεται και φέρνει ό,τι μπορεί. Έρχεται, δηλαδή, στον χώρο όπου έχουμε το Παντοπωλείο και χάρη σε όλες αυτές τις προσφορές έχουμε μαζέψει μέχρι στιγμής 13.000 προϊόντα (τεμάχια) και έχουμε δώσει στον κόσμο 10.000 από αυτά. Σήμερα τροφοδοτούμε 300 οικογένειες, γύρω στα 1.300 άτομα». 
Ο κ. Καφεσάκης τόνισε, ακόμη, ότι «ο αριθμός αυτός όλο και αυξάνεται. Για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις οικογένειες αυτές δυστυχώς σταματάμε, προς το παρόν, τις καινούριες εγγραφές και εξετάζουμε, όσο μπορούμε, τα οικονομικά στοιχεία για να εξυπηρετούμε τους πραγματικά έχοντες ανάγκη».
Η κα Βάσω Πετράκη σημείωσε, από την πλευρά της, ότι οι οικογένειες που εξυπηρετούνται από το Παντοπωλείο «έρχονται κάθε δεκαπέντε ημέρες και παίρνουν ήδη πρώτης ανάγκης, διατροφής και άλλα», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «υπάρχουν αρκετοί Χανιώτες που βοηθάνε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας τρόφιμα γι’ αυτές τις οικογένειες».
Η κα Τίνα Τσόντου, που συμμετείχε εθελοντικά στην πρωτοβουλία του περασμένου Σαββάτου, υπογράμμισε ότι «αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, να μαζέψουμε περισσότερα τρόφιμα, να ευαισθητοποιήσουμε τους Χανιώτες και ειδικότερα τους Χαλεπιανούς, για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας».
Η, επίσης, εθελόντρια Μαρία Αρχοντάκη σημείωσε ότι «συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι μία πολύ ανθρώπινη κίνηση, που πρέπει να γίνεται τις ημέρες αυτές, για να μην ξεχνάμε και αυτούς που δεν έχουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εθελοντής Ανδρέας Μανιουδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι περισσότεροι πολίτες ανταποκρίνονται και αφήνουν προϊόντα στα καλάθια. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν το ξέρουν, αλλά γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ, για να το μάθουν».

«Δεν είναι ντροπή»
Ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του περασμένου Σαββάτου, ο μαθητής της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου Χανίων Αναστάσης Μανιουδάκης, σημείωσε ότι «υπάρχουν οικογένειες παιδιών που απευθύνονται στο Παντοπωλείο. Δεν θεωρώ ότι είναι ντροπή».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα παιδιά συμμετέχουν πιο ενεργά τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτή τη διαδικασία στα σούπερ μάρκετ και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι μπορούμε να πάμε σε περισσότερα σούπερ μάρκετ. Εγώ βρίσκομαι εδώ, Σάββατο πρωί, γιατί δεν έχω μάθημα ή κάτι άλλο και δεν θεωρώ κακό να ξυπνήσει κάποιος το πρωί και να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Είναι απλό και εύκολο».