Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΧΑΛΕΠΑΣ", Κύτταρο προσφοράς και αλληλεγγύης

Δημοσίευμα, Χανιώτικα Νέα, 20/12/2012

«Είμαι άνεργος εδώ και έναν χρόνο. Το ίδιο και η γυναίκα μου. Εχουμε δύο παιδιά ανήλικα. Τα φέρνουμε πολύ δύσκολα βόλτα. Για το 'Κύτταρο' μου είχε μιλήσει μία δασκάλα πέρυσι τον Δεκέμβριο. Από εδώ παίρνουμε τρόφιμα κάθε 15 μέρες. Η βοήθεια αυτή είναι πολύ χρήσιμη για εμάς. Απλά δεν φτάνουν κι αυτά». 
Ο Ακης, 34 χρονών, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την κατάρρευση του κλάδου της οικοδομής, όπως χιλιάδες άλλοι πολίτες.   
Τον συναντήσαμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του 'Κυττάρου' Χαλέπας να κρατά στα χέρια του το δελτίο που καταγράφονται οι επισκέψεις που κάνει για να πάρει τρόφιμα και άλλα είδη για το σπίτι. Γι’ αυτόν το οικονομικό πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από έντονο: «Εκεί που μένουμε νοικιάζουμε. Αντί για ενοίκιο κάνω κάποιες εργασίες στο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης μάς βοηθά, είναι καλός άνθρωπος», σημείωσε. 
Παραδίπλα καθόταν η κυρία Μαρία. Ανεργη κι αυτή ζει το δικό της δράμα: «Εχω δύο κορίτσια. Η μικρή είναι 19 χρονών, παιδί με ειδικές ανάγκες. Η μεγάλη είναι 24 και κάνει μεροκάματο όπου μπορεί», μας εξομολογήθηκε και πρόσθεσε ότι ο σύζυγος δουλεύει, αλλά η αμοιβή του φτάνει μόνο για να καλυφθούν τα πάγια έξοδα του σπιτιού. 
«Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Χαλέπας μας βοηθά πολύ. Κάθε τόσο ερχόμαστε και μας δίνουν τρόφιμα», τόνισε.

«ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ» 
Ο Ακης και η κυρία Μαρία είναι μόλις δύο από τους 1.370 ανθρώπους που έχουν απευθυνθεί για βοήθεια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Χαλέπας μέσα στον έναν μόλις χρόνο λειτουργίας του. 
«Δυστυχώς οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς», επεσήμανε το μέλος του 'Κυττάρου' και διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μαρία Κληματσάκη. «Από πέρυσι τον Δεκέμβριο έχουμε καλύψει περίπου 390 οικογένειες κι έχουμε προσφέρει πάνω από 70.000 προϊόντα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι πέρα από οικογένειες που ζουν στην πόλη των Χανίων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο απευθύνονται άνθρωποι ακόμα κι από τον Αποκόρωνα, τον Πλατανιά ή και την Αγιά.   
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται έχουν χάσει τις δουλειές τους. Είναι άνθρωποι οικογενειάρχες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν στην ανεργία», υπογράμμισε το μέλος του 'Κυττάρου' και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αντώνης Καφεσάκης, ενώ η κα Κληματσάκη συμπλήρωσε: «Εκτός αυτών υπάρχουν και πάρα πολλοί νέοι που απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ανθρωποι που έχουν σπουδάσει, έχουν πτυχία και γνωρίζουν ξένες γλώσσες, αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στην αρχή θυμάμαι ότι ήταν πολύ διστακτικοί, δεν έμπαιναν εύκολα μέσα. Καθόταν απέναντι στον δρόμο και να πηγαινοέρχονταν. Τώρα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ανοίγουν την πόρτα και ζητάνε να κάνουν τα χαρτιά τους. Όταν πεινάς, δεν μπαίνει ντροπή στη μέση. Αλλωστε αυτό που τους λέμε είναι ότι αύριο μπορεί κι εμείς να είμαστε στη θέση τους. Δεν πρέπει να αισθάνεται κάποιος άσχημα κι ό,τι μπορεί πρέπει να κάνει ο ένας για τον άλλο». 
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ
Οπως μας εξήγησε ο κ. Καφεσάκης, η βοήθεια που προσφέρεται μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο προέρχεται απόκλειστικά από προσφορές ιδιωτών, Φορέων και επιχειρήσεων που έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους. 
«Κάποια από τα τρόφιμα που μαζεύουμε προέρχονται από τα σχολεία της Χαλέπας που κάθε μήνα συλλέγεται από κάθε τάξη ένα τρόφιμο», ανέφερε και πρόσθεσε τη σημαντικότατη συνδρομή τοπικών επιχειρήσεων που τροφοδοτούν με προϊόντα το 'Κύτταρο' γνωρίζοντας το έργο που κάνει.  
Ενδεικτικά μας ανέφερε το παράδειγμα της Τράπεζας Χανίων, η οποία πρόσφατα έφερε από την Ιεράπετρα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο περίπου 2 τόνους λαχανικά. 
Μία ανάλογη πρωτοβουλία πήρε πριν από λίγες ημέρες και η Ενωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Χανίων διοργανώνοντας ένα παζάρι αγάπης και αλληλεγγύης. 
«Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε όλοι μας φροντίζουμε με κάθε τρόπο, ηθικά και υλικά, όσο μπορούμε, να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Ρούλα Βουράκη με την οποία μιλήσαμε για τη συγκεκριμένη δράση που αποσκοπούσε στη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να προσφερθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης. 
«Στην προσπάθεια αυτή είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση των μαθητών μας τόσο στο επίπεδο κατασκευής πραγμάτων που διατέθηκαν στο παζάρι όσο και των υπόλοιπων φροντιστών της Ενωσης», υπογράμμισε η κα Βουράκη και συμπλήρωσε: «Από το παζάρι συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό και αποφασίσαμε να το προσφέρουμε στον Σύλλογο 'Κύτταρο', του οποίου το έργο αναγνωρίζουμε και επαινούμε, με την επιθυμία ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να προσφερθεί σε συγκεκριμένες οικογένειες της πόλης που γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Κάποια από τα παιδιά των οικογενειών αυτών φοιτούν στα φροντιστήρια δωρεάν ή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο».  
Τη συμπαράστασή του στο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου εκδήλωσε πρόσφατα μια ακόμα συλλογικότητα της πόλης, η Ομάδα Στήριξης 'Συν-άνθρωπος'. 
Ο εκπρόσωπος της Ομάδας, Μανώλης Πλοκαμάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', εξήγησε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας: «Είμαστε μία ομάδα δράσης που προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό σκεφτήκαμε να βοηθήσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και αποδεχθήκαμε την πρόταση να συνδιοργανώσουμε με τον 'S for solidarity' και το Προσχολικό Κέντρο Βιωματικής Εκμάθησης Αγγλικών 'Little Einstein' μία εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο στις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο κόσμος ενεργοποιήθηκε. Γεμίσαμε μία κλούβα τρόφιμα και ρούχα. Τα τρόφιμα τα φέραμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και τα ρούχα πήγαν στον Αγιο Νεκτάριο, στον Αγιο Γεώργιο στα Κατσιφαριανά και στο Κοινωνικό Στέκι». Οι παραπάνω δράσεις είναι μόνο μερικές από εκείνες που πραγματοποιούνται κάθε τόσο από Φορείς, Συλλογικότητες, επιχειρήσεις για την ενίσχυση του έργου του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Χαλέπας. 
Μία λειτουργία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στη δουλειά περίπου 40 εθελοντών που αποτελούν την 'ψυχή' του Παντοπωλείου και οι οποίοι καθημερινά με τη στάση τους μετουσιώνουν την αλληλεγγύη σε πράξη.

'ΨΥΧΗ' ΤΟΥ 'ΚΥΤΤΑΡΟΥ' ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Μία από αυτούς τους εθελοντές είναι και η δασκάλα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μαριάννα Γκαγκαλάκη, την οποία συναντήσαμε μέσα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο το απόγευμα της Τρίτης. 
Μαζί με άλλους εθελοντές την ώρα εκείνη τοποθετούσαν τρόφιμα στα ράφια και ετοίμαζαν σακούλες με πράγματα για να προσφερθούν. 
«Οταν πρωτοάκουσα για την πρωτοβουλία του 'Κυττάρου' ενθουσιάστηκα και με πολύ λαχτάρα ήρθα να βοηθήσω. Μέσα από όλο αυτό που συμβαίνει νομίζω ότι δίνω πράγματα, αλλά στην ουσία αισθάνομαι ότι παίρνω και νιώθω πολύ έντονα αυτό το αίσθημα. Δεν χάνω ενέργεια. Ισα - ίσα γεμίζω τις μπαταρίες μου και το βράδυ που πηγαίνω στο σπίτι κοιμάμαι πιο ήσυχα, γιατί έχω βοηθήσει», μας είπε κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά της. 
Παζάρι ενίσχυσης
Χριστουγεννιάτικο παζάρι ενίσχυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Χαλέπας θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί έως το βράδυ έξω από τη Δημοτική Αγορά στις 27 Δεκεμβρίου. Οπως τόνισε το μέλος του Συλλόγου 'Κύτταρο' Χαλέπας, Μαρία Μανιαδάκη, στο παζάρι θα υπάρχουν, σε πολύ καλές τιμές, τοπικά προϊόντα, χειροτεχνίες, βασιλόπιτες κ.ά., που έχουν προσφέρει τοπικές επιχειρήσεις με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Η κα Μανιαδάκη κάλεσε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να περάσουν από το παζάρι, ενώ τα μέλη του 'Κυττάρου', αναφερόμενα στις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ειδικά για τις εορταστικές ημέρες, κάλεσαν όσους πολίτες μπορούν να προσφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τρόφιμα μακράς διαρκείας (γάλα, ελαιόλαδο κ.λπ.) ή κρέας, αλλαντικά και τυρί προκειμένου να διανεμηθούν σε οικογένειες.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται στο ισόγειο του Τ.Ε.Ι. Χανίων (Ρωμανού 3, Χαλέπα) και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 8.30 με 10.30 το πρωί και κάθε Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη 5 με 7 το απόγευμα. Τηλέφωνα επικοινωνίας 28213-00585 και 6942014128. 


 Κουτιά αλληλεγγύης 
Τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Χαλέπας στηρίζουν, μεταξύ άλλων, και σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής της Χαλέπας, όπως το ΙΝΚΑ που βρίσκεται στην οδό Δαγκλή. 
Στα συγκεκριμένα καταστήματα οι πελάτες μπορούν να βρουν ένα κουτί μέσα στο οποίο αφήνουν προϊόντα τα οποία συγκεντρώνονται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. 
Η υπεύθυνη ταμείου του ΙΝΚΑ Χαλέπας, Αννα Λυβιάκη, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', σημείωσε, μεταξύ άλλων, για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Ως εταιρεία προσπαθούμε πάντα να είμαστε κοντά στους Χανιώτες. Τώρα είμαστε σε μία κακή περίοδο και άρα όλοι μαζί πρέπει να βοηθηθούμε και να σταθούμε κοντά σε όλο τον κόσμο και σε όποιον άνθρωπο θέλει βοήθεια. Γι’ αυτό δεχτήκαμε να τοποθετήσουμε αυτό το κουτί». 
Η κα Λυβιάκη τόνισε συνεχίζοντας ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο κάλεσμα για συγκέντρωση τροφίμων. «Η γειτονιά είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει και κάθε 4 - 5 μέρες το κουτί γεμίζει. Πολλές φορές μάλιστα, αν τύχει κάποιος και δεν το προσέξει, μας ρωτάνε γι’ αυτό. Θεωρώ ότι αυτή η ανταπόκριση των ανθρώπων είναι πολύ συγκινητική. Πρέπει να σταθούμε δυνατοί και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο όπως μπορούμε». 


Στατιστικά στοιχεία ενός έτους
Οικογένειες που έχουν έρθει στο Κ.Π.:     392
Οικογένειες που συνεχίζουν:     196
Σύνολο ατόμων:     1.370
Είδη που έχουν προσφερθεί
στο Κ.Π.:     74.204
Είδη που έχουν προσφερθεί από το Κ.Π.:     68.258
Ποσοστό ειδών από σούπερ μάρκετ:     25,32%
Ποσοστό ειδών από σχολεία Χαλέπας:     12,59%
Ποσοστό ειδών από σχολεία:     15%
Ποσοστό ειδών από συναυλία:     5,89%
Ποσοστό ειδών από ιδιώτες:     30,20%
Ποσοστό ειδών από επιχειρήσεις:     11%


Τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δ. Χανίων
Οι μαθητές των 24ου και 28ου Νηπιαγωγείων Δήμου Χανίων καθώς και του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Σκινέ συνέλεξαν τρόφιμα τα οποία, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, διέθεσαν, με πνεύμα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων. Από την πλευρά της ομάδας εθελοντών του Δήμου Χανίων, η κα Ελευθερία Παρασκάκη επισκέφτηκε τα σχολεία -στο πλαίσιο της ανταποδοτικής προσφοράς-  και μύησε τους μικρούς μαθητές στη διαδικασία παρασκευής αρωματικού σαπουνιού.