Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

«Κύτταρο» ελπίδας για τους χειμαζόμενους στη Χαλέπα

Δημοσίευμα, Ελευθεροτυπία, 18/1/2013

Κάτοικοι και φορείς της Χαλέπας Χανίων βλέποντας ολοένα και περισσότερους πολίτες να πέφτουν θύματα της κρίσης, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Δημιούργησαν στο ισόγειο του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, μέσα από το Σύλλογο «Κύτταρο Χαλέπας», ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο Αλληλεγγύης που βοηθάει εκατοντάδες οικογένειες απ' όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Το επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες πολίτες οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράσουν τα στοιχειώδη προϊόντα για να θρέψουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.
Μέχρι τώρα 1.370 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί για βοήθεια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Χαλέπας, το οποίο λειτουργεί μόλις ένα χρόνο. Η βοήθεια που προσφέρεται προέρχεται αποκλειστικά από προσφορές ιδιωτών, φορέων και επιχειρήσεων που έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Πολύτιμη είναι η συνεισφορά των εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή και ζουν καθημερινά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του «Κυττάρου» ξεκίνησε με το σκεπτικό να καλυφθούν βασικές ανάγκες οικογενειών της περιοχής της Χαλέπας, αλλά πλέον καλύπτει ανάγκες ανθρώπων από κάθε γωνιά του νομού.
Ολα άρχισαν τον Μάιο του 2011, όταν μέλη Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Χαλέπας ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να αναπτύξουν αθλητικές, πολιτιστικές αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες οι οποίες θα ήταν δύσκολο έως ανέφικτο να υλοποιηθούν από το κάθε σχολείο ξεχωριστά. Ετσι, δημιούργησαν το Σύλλογο «Κύτταρο Χαλέπας» με πρώτο στόχο την ανάπτυξη χαμηλού κόστους απογευματινών αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στους χώρους των σχολείων.
Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα. Ετσι, στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου εμφανίστηκε η ιδέα της συλλογής τροφίμων και διάθεσής τους στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, η διοίκηση του ΤΕΙ πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του «Κυττάρου Χαλέπας» προσφέροντας μία μεγάλη αίθουσα, ενώ δεκάδες εθελοντές, γονείς και εκπαιδευτικοί δήλωσαν παρόντες. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2011 το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης Χαλέπας έγινε πραγματικότητα.